9 Nisan 2012 Pazartesi


4. MİKROSKOBİK CANLILAR 

   
       Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler. Mantarlar gibi zararlı olanlarının yanında yararlı olanları da vardır.

Hastalıklara Neden Olan Mikroskobik Canlılar 

       Mikroskobik canlılar çoğunlukla bulaşıcı hastalıklara neden olurlar. 
Verem, tifo, kolera, tetanoz hastalıkları ile boğazda bademciklerin şişmesi ile oluşan hastalık bu canlıların etkisiyle olur. 

Yaşamımızda Önemli Yer Tutan Mikroskobik Canlılar 

Bu tür mikroskobik canlılar, 
• Üzüm suyundan sirke yapılması, 
• Sütten peynir elde edilmesi, 
• Sütün yoğurda dönüşmesi, 
• Bitki ve hayvan atıklarının çürüyerek toprağa karışması olaylarında rol oynar. 

Yoğurt Nasıl Oluşur? 

       Bir miktar ılık sütü birkaç kaşık yoğurt ile karıştırıp sıcak bir ortamda bekletirsek sütün tümü yoğurda dönüşür. 
       Yoğurdun içindeki mikroskobik canlılar sütü besin olarak kullanır ve sıcak ortamda hızla çoğalırlar. Böylece sütü yoğurda çevirirler. 

Besinleri Uzun Süre Saklamak İçin Hangi Yöntemler Kullanılır? 

       Besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden korumak ve uzun süre saklamak için insanlar eskiden beri birçok yöntem uygulamaktadır. 
Kurutma: Sebze ve meyvelerin içerdiği su buharlaştırılır. Susuz ortamlarda mikroskobik canlılar yaşayamadığı için bu yiyecekler uzun süre saklanır. 
Tuzlama: Yiyecekler bol tuz dökülerek tuzlanır. Böylece yiyeceklerin bozulması önlenir. 
Konserve : Yiyecekler yüksek sıcaklıklarda konserve hâline getirilir. Bu yolla yiyecekler teneke ve cam kavanozlarda aylarca saklanabilir. 
Dondurma: Çok soğuk ortamlar mikroskobik canlılar için uygun bir yaşama ortamı değildir. Buzdolabı ve derin dondurucuların kullanılmaya başlanmasından sonra sebze ve meyveler dondurularak bozulmadan uzun süre saklanmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder